איך רשות יכולה למנוע קריסה כלכלית במהלך בניית שכונות חדשות?
רשות מקומית הנה גוף העוסק בניהול העיר ובטיפול בתושביה. ככל גוף עסקי, גם הרשות המקומית מעניקה שירותים לתושביה והיא חייבת להתנהל בתכנון אסטרטגי כלכלי ארוך טווח. גם לה יש הכנסות והוצאות ועליה לדעת כיצד להתנהל באופן שוטף, לדאוג ליציבות כלכלית ולרמת החיים של התושבים.
הסכמי הגג, שנוצרו בשנים האחרונות, העמיסו על הרשויות מגה פרויקטים, שיכולים להוביל אותן לצמיחה או לקריסה כלכלית. תהליך משמעותי זה מהווה שינוי וצמיחה רחב היקף אך הוא מצריך מהעירייה את הידע והיכולת לנהל את העיר הקיימת ובמקביל לקלוט אלפי תושבים חדשים. לכן נדרש להשתמש במשאבים הקיימים, תוך מהלך חכם של ניהול תקציב נכון על מנת למנוע גירעון כלכלי.
על מנת להבין את נושא הסכמי הגג לצד תכנון חכם, מדויק ומקדים, יצאנו לשוחח עם יגאל ינאי, מי שהוביל את הסכם הגג הראשון, שהפך להיות מודל לכל הרשויות המקומיות. ינאי שדאג לתת מענה לצרכי הרשות, הן ברמת תקציבים לטיפוח מוסדות חינוך וציבור והן לתקציב השוטף של העירייה, עשה זאת באמצעות מחקר שנבנה ע"י אחת החברות הטובות בארץ ובו נבחן הנושא בהיבט הכלכלי ובהשלכות שלו קדימה לעשור הבא.
ינאי, איש צבא סא"ל במיל', כיהן בתפקידי ניהול בחברות רבות הן במגזר הפרטי והן במגזר הציבורי ובעל ניסיון רב במשרדי ממשלה. כיהן בתפקיד מנכ"ל עירייה ומנכ"ל החברה הכלכלית וכיום הוא מלווה חברות וערים להתנהלות כלכלית נכונה.
אז מה זה הסכם גג?
תזמון, תיאום ומציאת פתרונות
תזמון ותיאום בהיבט הכלכלי
"כדי להוביל להיערכות כלכלית מתאימה, היה צורך לאסוף מידע על התושבים החדשים שיגיעו לעיר ומשם נבע גם הצורך להקים מערך חכם לקליטת תושבים" מספר ינאי. הוא חיפש גוף שידע לאסוף נתונים על התושבים העתידיים כבר מרגע חתימת החוזה, ואת המודל החכם הזה הוא מצא בחברת MUNIPLUS מבית זוויות.
המודל של קליטת תושבים חדשים והיערכות מקדימה, הנו מודל שצופה את פני העתיד, בעזרתו הרשות מקבלת מידע נרחב על התושב העתידי שלוש שנים לפני הקליטה ובכך היא יכולה להיערך בהתאם ולמנוע קריסה כלכלית.
הסכמי הגג חייבים ניהול ותכנון אסטרטגי
עיר מנוכרת או עיר מחבקת?
השלכות פנים ארגוניות
דיאלוג חכם רב ערוצי
ככל שהתכנון יעשה באופן מיטבי ויעיל, לרשות יהיו כספים להשקיע בתושב. על כן, חייב להיות תיאום בין כל הממשקים והמחלקות וההיערכות צריכה להתקיים בצורה הטובה ביותר. על צוות ההיגוי שמנהל את הסכם הגג לערוך בדיקה של כל האגפים והצרכים שלהם ולתזמן את הכול ליחידה אחת. לדברי ינאי, לאור תפקידיו בעבר והערים אותן הוא ליווה, לא ניתן לתכנן ולבנות שכונות ללא מודל קליטת תושבים במערך חכם, שמספק לרשות מידע מדויק על התושבים שמגיעים לעיר. ולראייה, מודל "דיאלוג במערך חכם" זכה לפרס חדשנות מוניציפאלית של משרד הפנים לשנת 2016 על קליטה וניהול תושבים במערך חכם. השיטה והרעיון הם להגיע לתושב שעדיין לא גר בעיר ולאסוף ממנו את נתוני האמת עליו.
המודל עוזר בתהליך הטמעת התהליכים ברשות ומחבר פעילויות שנעשות בשוטף תחת קורת גג אחת. הנתונים מועברים למקבלי ההחלטות ברשות, על מנת שיוכלו להיערך לקליטת התושבים ולניהול עיר בצורה יעילה וחסכונית.