בעיריית אור יהודה גייסו מתנדבים והקימו מערכות מתקדמות כדי להבטיח את המוכנות למצב חירום, תוך שיתוף פעולה הדוק בין העירייה לתושבים. ההצלחות בשטח מוכיחות עד כמה המודל העירוני אפקטיבי הן בשגרה והן בחירום
הרחק מהצפון והדרום שסופגים מאז ה-7 באוקטובר את מרבית האש נדמה שגם במרכז נערכים כל העת לשלב הבא במלחמת "חרבות ברזל" ופועלים להיערך למצב שבו תתקיים הידרדרות. באור יהודה ניצלו את החודשים האחרונים מאז פרוץ המלחמה כדי לחזק את הקהילה ולקדם כמה שיותר מענים שיאפשרו להתכונן טוב יותר לכל תרחיש שלא יהיה.
מעבר לתירגולים בשלל תחומי הפעילות של הרשות, הרכש המאסיבי וההצטיידות של מחסני החירום, נדמה שבאור יהודה הפנימו שמכפיל הכוח המשמעותי של העיר הוא המתנדבים וההון האנושי. "בכל הזדמנות אני אומרת את מה שכבר מזמן הפנמנו שברגע האמת אנחנו חייבים את ההון האנושי שלנו שיהיה הראשון שיתייצב לכל משימה", מציינת ראש עיריית אור יהודה, ליאת שוחט. "התושבים שלנו הם היו הראשונים שהגיעו לארוז חבילות עבור החיילים, לסייע לאזרחים הוותיקים שהיו ספונים בביתם ולתמוך במשפחות המפונות מהצפון ומהדרום. אף אחד לא קרא להם. הם פשוט הגיעו ב-8 באוקטובר ורק רצו לדעת במה אפשר לעזור".
ואכן בעירייה לקחו את היוזמות הפרטיות הללו שלב אחד נוסף קדימה וגייסו את המתנדבים כדי להרחיב את המענים שניתנו לאוכלוסייה בשלל תחומים, ובעיקר כדי להכין אותם לקראת הבאות. מהר מאוד הוקמה כיתת כוננות שהתבססה על תושבי העיר, ובמקביל הורחבו המענים להגברת תחושת הביטחון ברחבי אור יהודה. לצד זאת, גויסו עוד ועוד מתנדבים שעמלו על חלוקת מזון למי שנדרש ולשלל המשימות השוטפות שצצו בדרך. "אף אחד לא שאל למה, כל מי שהיה יכול להגיע – עשה זאת". לצד המתנדבים, היו אלה עובדי העירייה ו"נפגשים" (המתנ"ס העירוני) שמשימותיהם השוטפות הומרו לטובת חירום.
8 שנות ההכנה השתלמו בגדול
אלא שחשוב להבין שעיריית אור יהודה לא הגיעה לרגע הזה ללא מוכנות מוקדמת. בשמונה השנים האחרונות ראש העיר, ליאת שוחט, דיברה כל העת על הרצון שלה להביא למוכנות של כל מערכי החירום של העירייה לכל תרחיש שלא יהיה, אם לנפילת טילים, אם לרעידת אדמה ואם לכל אירוע אחר. "בשנים האחרונות עברנו כאן הכול מהכול, כולל שריפה קשה מאוד, וזה גרם לנו להתכונן על רטוב", מציינת שוחט. "אנחנו כל הזמן לומדים, כל הזמן משתפרים וכל הזמן חושבים איך להיות טובים יותר. אנחנו משקיעים בכוח האדם שיוצא לסדנאות והשתלמויות חירום, ובמקביל מצטיידים בציוד וברכש שמאפשר לנו לתת מענים טובים ומדויקים יותר".
אם לא די בכך, בעירייה דאגו עוד לפני ה-7 באוקטובר ליצור מרכז הפעלה מהמתקדמים ביותר בישראל שמאפשר לליאת שוחט ולבכירי העירייה לנהל את העיר בצורה טובה יותר אל מול שלל מערכות ומסכי ענק שמייצרים תמונת מצב איכותית. "הקמנו את מרכז ההפעלה החדש שלנו עוד לפני שהתחילה המלחמה", מציינת שוחט. "בדיוק כמו שאומרים שמי שעובד בערב שבת, אוכל בשבת – כך היה גם במקרה שלנו וזמן קצר לאחר המלחמה חנכנו אותו והוא ישרת אותנו היטב בשנים הבאות. מדובר במרכז הפעלה שנמצא במקום ממוגן כשבצמידות אליו נמצא המוקד העירוני שלנו שהוא ללא ספק מרכז העצבים של העירייה.
"בזמן אירוע קיצון, מנהלי העירייה יודעים שהם מגיעים למרכז ושם אנחנו מקבלים את תמונת המצב לאור האירועים שמתרחשים בשטח", מסבירה שוחט. "כך באופן קל וברור כל המערכות הטכנולוגיות שאנחנו משתמשים בהן, כולל 1,500 המצלמות שפרוסות ברחבי העיר, משקפות עבור המנהלים ועבורי את המצב ומקלים עליי בקבלת ההחלטות. מאז שהקמנו את המרכז קיבלנו פניות רבות של רשויות מקומיות שביקשו להגיע, להתרשם ולחקות את המודל הזה. כמובן כולי תקווה שנשתמש בו כמה שפחות".
מדוע חשוב להעצים מובילי דעת קהל מקומיים
ואם קצת נתרחק מהחירום, הרי שבאור יהודה פיתחו בשנים האחרונות מודל מיוחד של עבודה קהילתית שמחזקת את הקשר בין התושבים לעירייה. המודל הזה נקרא "פעילים קהילתיים" והוא מופעל באמצעות האגף לשירותים חברתיים וקהילתיים בעירייה. במרבית השכונות הזמינה העירייה תושבים איכפתיים, להיות חלק מפרויקט שבו אותם תושבים עוברים הכשרה באמצעות מכון יוספטל שהופכת אותם לפעילים קהילתיים. המשמעות היא שאותם פעילים הופכים למעין שגרירים עבור השכונה שבה הם גרים ומקדמים את המענים שחשובים להם יחד עם גורמי העירייה השונים.
"התפיסה היא ברורה מאוד", מסבירה שוחט. "בסופו של דבר התושב הוא זה שגר בשכונה ויודע היטב מה הוא רוצה ומה הוא צריך, ולכן אותה קבוצת פעילים מהווה כתובת מרכזית עבור תושבי השכונה להעלות את הצרכים, לפתור בעיות ולקדם מענים לתושבים. באופן הזה כולם יוצאים נשכרים. גורמי העירייה השונים יודעים שהם עובדים בצורה הדוקה אל מול הפעילים, שמרגישים הן מועילים וכאלה שמצליחים לקדם את רווחתם שלהם ושל שכניהם. המודל הזה שהתחלנו בו לפני 9 שנים מוכיח את עצמו בכל יום מחדש. משנה לשנה אנחנו מרחיבים את הפעילות לעוד ועוד מגזרים ושכונות".
במקביל לפיתוח האדיר שעוברת העיר בשנים האחרונות עם הקמת שכונות חדשות, איזור תעסוקה מתקדם (OPARK) וקידום תוכניות להתחדשות עירונית, חשוב לליאת שוחט להגביר את החוסן הקהילתי ולשמור על האוכלוסייה כך שתמשיך להיות מעורבת ואיכפתית. "עם כל הכבוד לתנופת הבנייה שאנחנו עוברים, בסוף המפתח להצלחה של עיר בעיני היא התושבים", מסכמת שוחט. "זו הסיבה שחשוב לי שרמת המעורבות והאכפתיות תלך ותעלה וכך גם יגבר שיתוף הפעולה שמתקיים בינינו למען קידום והצלחת העיר".